Kent School


Het klooster St. Jozefsheim, gelegen in Duitsland, dicht tegen de grens met Nederland is in 1913 gebouwd voor de broeders van de Sint Fransiscus Orde. Deze broeders verzorgden er in die tijd ongeveer 600 mensen, waaronder voornamelijk gehandicapte kinderen.

Door de opkomst van het Naziregime moesten de Fransiscaner broeders hun klooster in 1937 verlaten. In de oorlogsjaren werd het gebruikt als euthanasiecentrum voor gehandicapte volwassenen en kinderen waarvoor in het Nieuwe Rijk van Hitler geen plaats was. Naar schatting 512 mensen zijn in die tijd hier omgebracht. Deze zwarte tijd heeft het klooster in fotografiekringen de bijnaam “Nazi Klooster” opgeleverd.

Na de Tweede Wereldoorlog is het klooster verkocht aan de Engelsen, die het tot 1963 als militair hospitaal gebruikten. Vervolgens werd het omgebouwd tot school voor Engelse kinderen en kreeg het de naam “Kent School”. Vele kinderen verbleven in het internaat en dagelijks reden zo’n 50 bussen uit alle windstreken heen en weer om de andere leerlingen af te leveren.

In 1992 werd de school gesloten. Sindsdien staan de gebouwen te verkrotten. Gelukkig stelt de huidige eigenaar het terrein enkele dagen per jaar ter beschikking aan fotografen. Daardoor kreeg ook ik de gelegenheid om de goede en slechte herinneringen van dit immense domein vast te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.