Naar aanleiding van een aantal vragen van bezoekers van deze site over de bewerking van sommige foto’s hierbij een korte uitleg over de HDR techniek.
HDR staat voor High Dynamic Range oftewel Hoog Dynamisch Bereik. Het is een nabewerkingsmethode waarmee het zichtbare dynamisch bereik in de foto dramatisch kan worden uitgebreid. Dit wordt gedaan door een aantal foto’s te maken van dezelfde scène met verschillende belichtingen en deze op de computer samen te voegen tot één foto zodat er een foto ontstaat die zowel details in de donkere delen als in de lichte delen laat zien. Hieronder zie je een voorbeeld van een dergelijke manier van fotograferen. De eerste foto is technisch correct belicht. De tweede is onderbelicht en de derde is overbelicht. De eerste foto zou normaal gesproken worden bewaard, maar is toch een beetje vlak. Daarom willen we van de onderbelichte foto de lichte tonen toevoegen en van de overbelichte foto de donkere.
Het eindresultaat is geen compromis, maar laat alle details binnen een scène zien. Met behulp van de HDR techniek kun je er dus voor zorgen dat in een foto zowel de bijzondere kleuren van de lucht, als de kleine details in de donkere voorgrond van het landschap duidelijk naar voren komen, waar je in andere situaties een hele donkere voorgrond, een silhouet of een wit uitgebeten lucht zou zien. Kenmerkend van een HDR foto is ook dat de structuur van onder andere bakstenen, boomschors en metaal veel duidelijker uitkomen.
De techniek heeft een negatieve naam gekregen door de onrealistische resultaten die vaak zijn te zien. Een deel van deze negatieve naam komt omdat de bewerking te ver is doorgeslagen, maar een deel daarvan heeft ook te maken met hoe we gewend zijn naar foto’s te kijken. We hebben leren leven met de beperkingen van de camera en zien deze beperkingen niet meer bewust. De HDR foto’s wijken echter af van wat we gewend zijn in foto’s, waardoor de foto anders op ons overkomt. HDR is echter een goede techniek om al het licht en de kleuren in een scene vast te kunnen leggen die op andere manieren niet goed vastgelegd kon worden. HDR kan dus worden gebruikt om de werkelijkheid zeer gedetailleerd vast te leggen, maar ook om die werkelijkheid te voorzien van een artistieke toevoeging. En vooral in het laatste geval is het een kwestie van smaak of de kijker deze weergave van de artiest wel of niet kan waarderen.
En dan als laatste het antwoord op de de vraag welke programma’s ik gebruik voor mijn fotobewerking:
De HDR bewerking doe ik met Photomatix Pro. Verder gebruik ik voor elke foto Adobe Photoshop Elements om de afbeelding bij te snijden, de belichting te corrigeren, ongewenste elementen weg te poetsen en andere foutjes te corrigeren. Ik blijf tenslotte een amateur fotograaf, dus er moet altijd wel wat bijgestuurd worden…